cystor på äggstockarna

Igår så la jag upp en instastory lite snabbt där jag skrev i frustration att jag varit på akuten 2 gånger men blivit hemskickad. Ni var sååå många som skrev till mig med liknande historier och krya på dig meddelanden! Tack <3

Men eftersom ni var så många så tänkte jag skriva ett inlägg om det för dom som går igenom liknande. eller ja, om någon känner igen sig.

Jag har haft cystor på äggstockarna många gånger dom senaste åren, då dom varit mindre så har inte läkarna gjort något åt dom. Det är inte förrän dom är minst x antal cm som läkaren tar bort dom.. Men är det vanligt att ha cystor såhär ofta? Gå runt och ha såhär ont hela tiden? Nej skulle inte tro det.. Jag misstänker att jag har endometrios som många av er har skrivit till mig. Men jag känner typ att jag inte har kämparglöden att tvinga vården hjälpa mig? Förstår ni vad jag menar?

För några veckor sedan började smärtan i nedre delen av buken på högersida, jag misstänkte direkt cysta. Jag känner igen smärtan nu och den är inte rolig. Nu har smärtan blivit så jobbig att jag kan knappt böja mig, det gör ont att gå på toa, kan knappt gå ut med Nike eller göra något alls typ. Så jag ringde 1177 i måndags som sa att jag skulle åka direkt till akuten. Jag åkte dit och dom tog bara ett gravtest som visade neg och sa att jag borde åka hem för kön är lång och jag var inte prioriterad. Jag förstod det och kände att jag hellre åkte hem än att sitta tiiimmar där och vänta… Åkte hem och dagen efter vaknade jag dygnförkyld och febrig så jag kände direkt att jag inte skulle palla sitta på sjukhuset i timmar och vänta på OM jag skulle få hjälp liksom. Så här var det mitt egna val att stanna hemma, men förstår ni vad jag menar om jag säger såhär; det är redan otroligt jobbigt som det är att åka in till sjukhuset (väntetider, jobbigt med tester m.m) men det värsta är att åka in till sjukhuset för att sen bara bli hemskickad utan någon hjälp?

Igår (lördag kväll) så hade jag så ont och låg hemma själv i soffan. Jag mådde illa och hade hjärtklappningar – ringde 1177 – dom bad mig åka till akuten direkt. Åkte dit själv med bilen och gick direkt till kvinnokliniken jour där dom tog blodtryck, febertemp och gravtest och sa att jag skulle åka hem och avvakta några dagar (????). Jag; men jag har haft ont i flera veckor? Dom; då får du ringa på måndag då.

Man blir ju ledsen på riktigt, när man mår skit och är rädd? Och hur kan dom se om jag har cysta genom blodtryck? Fattar ingenting! Jag åker inte in till sjukhuset om det verkligen inte är nödvändigt och åker självklart in för att jag har jävligt ont?! Nu väntar jag till imorgon och hoppas jag får en remiss från vårdcentralen till kvinnokliniken, för då kan dom inte neka.. men det känns bara så sjukt att man ska gå runt och ha såhär ont? Det är liksom inte normalt och även fast en cysta är ofarlig och oftast försvinner av sig själv så är det inte normalt att ha det såhär ofta som jag har. Sen kan det även bli komplikationer om cystan är för stor, tex. att äggstocken vrider sig..

Jag får uppdatera er när jag pratat med vårdcentralen imorgon bitti!

2 Kommentarer

 1. Olivia
  september 15, 2019 / 16:25

  Så jävla tufft! Har också haft en liknande sväng inom vården men då visade det sig att det var utomkvedshavandeskap och inte cysta, blev akut operation i och med att äggledaren hade hunnit spricka, så googla upp det och kolla symtomerna!! Hade spiral vid tillfället.
  Hoppas det löser sig, kram!

 2. tilly
  september 29, 2019 / 17:37

  Stackare! Hoppas verkligen du får hjälp med det här. Har varit med om liknande, åkte in akut och fick veta att det var en cysta som också tagit sönder något blodkärl och därför hade jag så ont. Det var 3 år sedan och jag har fortfarande problem med samma smärta som kommer och går några gånger i månaden. Men man blir bara hemskickad, riktigt irriterande. Uppdatera gärna hur det har gått =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Arkiv