Att skriva personligt brev

Inlägget är i samarbete med CV-mallen.se

Ska du söka nytt jobb? Du kanske är student och ska börja jobba extra i höst eller kanske är det THE JOB du ska söka till :) Det är lite klurigt det där med att skriva CV och personligt brev, detta är ju också det viktigaste i en jobbansökan. Det är ju ett personligt brev som på något sätt ska fånga en arbetsgivarens intresse annars kanske du inte ens får en chans att komma på intervju överhuvudtaget.

Mitt tips är att ha ett personligt brev som är en grund och sen lägger du på/ändrar texten allt eftersom vilken typ av tjänst du ska söka. Annars kan det ju bli krångligt och jobbigt att skriva om och om för varje jobb om du ska söka flera samtidigt. MEN det är fortfarande viktigt att du visar att du verkligen är intresserad av just DEN tjänsten arbetsgivaren lagt ut annons på. Såhär står det faktiskt på CV-mallens guide för personligt brev ”Rekryterare och arbetsgivare är inte dumma, dom ser direkt om ditt personliga brev är skrivet för tjänsten dom annonserar eller inte.” Tänk såhär, det kanske kommer in ca 100 ansökningar till en tjänst, varför ska just du få tjänsten? Jag kan verkligen tänka mig då att en arbetsgivare väljer bort som med bara typ 3 meningar på personliga brevet, det ger dom ingen uppfattning om vem du är.

Hos CV-mallen.se kan du enkelt och snabbt skapa ett konto där du fyller i i princip allt en arbetsgivare behöver veta. Och som domännamnet lyder så finns det såklart olika CV-mallar till hjälp så det blir ännu smidigare för dig att fylla i och för att sen skicka iväg din jobbansökan. Dessutom har dom en grym guide för hur du ska skriva ditt personliga brev, för kom ihåg det är det viktigaste i din jobbansökan.

I denna guide står det bland annat hur du inleder brevet, hur du ska fånga läsarens intresse och varför du är intressant för tjänsten. Ett personlig brev kompletterar ditt CV där du t.ex. kortfattat skrivit vilka jobbtitlar du haft samt utbildningar. I ditt personliga brev ska du alltså sammanfatta dina tidigare tjänster på bästa sätt för att förklara mer djupgående vad dina arbetsuppgifter varit. Vi tar ett exempel på mitt CV där jag skrivit att jag tidigare jobbat som butiksmedarbetare på Glitter Dec 2017- Feb 2019, då kan jag skriva mer om min tjänst i mitt personliga brev och nämna att jag bland annat var trend ansvarig och hade en väldigt serviceinriktad tjänst. Ni hajar! Jag är inte så jättebra på att skriva personliga brev om jag ska vara helt ärlig, det är svårt att skriva om sig själv och ”skryta” haha. Men det är just det man ska göra, att skryta fast på ett snyggt sätt.

Här är en liten slarvig sammanfattning på hur mitt personliga brev skulle se ut om jag kanske sökte ett jobb som social media manager:

Social media manager

Mitt namn är Emilia Angergård och jag hittade er jobbannons på **** och jag blev genast intresserad av tjänsten. Jag tror att jag skulle passa som social media manager hos er för att jag har över 6 års erfarenhet inom just sociala medier. 

Lite kort om mig: Jag är en glad och positiv tjej från Örebro. Jag lever ihop med min pojkvän i en bostadsrätt samt med vår Golden retriever. Sedan 2014 har jag drivit mitt egna företag där jag jobbar med marknadsföring på sociala medier. Jag fotar, skapar content, skriver och redigerar. Något av mina större intressen är mode, resa och att blogga om livstil. 

Då jag fått mina sociala medier att växa så det knakar så är jag redo för nya möjligheter inom just marknadsföring. Detta skulle vara en stor utmaning men även rolig då jag är fashinerad över hur influencer världen fungerar. Och att istället vara influencern så kommer jag då vara den som tar kontakt med dom. 

Jag berättar gärna mer om mig själv vid en eventuell intervju, hoppas vi ses!

Ungefär sådär skulle jag skriva, men det skulle inte se ut sådär på PDF om jag skickade in det till en arbetsgivare. För att hos CV-mallen har dom färdiga mallar för även personliga brev så man kan få lite färger m.m

1 kommentar

  1. september 1, 2019 / 15:55

    Sista kommentaren för dagen haha, jag kom i kontakt och blev seo-expert via att jag fick folk som mailade mig hela dagarna om att jag skulle blogga för dom på min missjennie.se blogg, det verkade som ett soft jobb. Idag köper jag sponsrade inlägg och hjälper företag tjäna mer pengar! Jättekul :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Arkiv