Samboavtal

inlägget är i samarbete med lavendla.se

Det här inlägget är ett väldigt viktigt och också känsligt ämne som jag kommer ta upp. Och det är just samboavtal som faktiskt inte så många brukar skaffa/vet om. Man tänker kanske att man inte alls behöver ett avtal ifall man ska separera eller man kanske tänker att man aldrig ens kommer att separera. Men det är ändå så viktigt att vara smart för ens egna skull, för man vet aldrig vad som kan hända. För när det kommer till pengar och uppdelning på saker man köpt i ett förhållande så kan det faktiskt bli tjafs.

Visste ni t.ex. att sambolagen gäller automatiskt om ni inte har ett samboavtal? Gå gärna in på lavendla’s hemsida och läs om sambolagen så kommer ni nog överväga samboavtal ändå. Enligt sambolagen så delas allt som införskaffas för gemensamt bruk lika. Så om du till exempel betalat för allt så måste du ändå dela allt med din partner vid separation fast hen inte betalat för något.

När jag och mitt ex separera så hade vi ett samboavtal och det är jag glad för i efterhand. Inte för att det var några problem med att dela upp våra gemensamma inköp men det kändes bara tryggt att ha ett avtal utifall att.

Jag och mitt ex hade faktiskt inte ett samboavtal i början när vi var sambos utan vi införskaffade det lite senare. Det började med att han köpte en lägenhet och då är det framförallt viktigt att ha samboavtal. Annars skulle han behöva dela 50% av värdet till mig vid separation. (inte för att jag personligen skulle kräva det såklart) men man vet ju inte hur en annan skulle agera vid en separation. Jag har faktiskt hört sjuka historier om separationer där ena partnern krävt halva värdet fast hen inte ens egentligen hade ”rätt till det” fast enligt sambolagen och utan samboavtal så hade hen det ändå. Sjukt va?

Ska ni bli sambos eller kanske redan är sambo med någon utan ett avtal så tycker jag absolut att ni ska fixa detta på en gång! Hos lavendla kan ni ladda ner en gratis mall för samboavtal samt få råd och hjälp. Ni behöver bara skriva på det och ha det hemma så är det klart. Ni kommer känna er mycket tryggare och all uppdelning kommer bli enklare och smidigare vid en separation. Men jag hoppas såklart att ni inte behöver separera <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Arkiv